Судије поротници

 

Законом о судијама ("Службени гласник РС", бр.116/2008, 104/2009, 101/2010, 121/2012 и 101/2013, 111/2014 - одлука УС и 117/2014) прописано је да за судију поротника може бити именован пунолетни држављанин Републике Србије који је достојан функције судије поротника.


Судија поротник не може бити члан политичке странке, нити политички деловати на други начин.

При именовању води се рачуна о полу, старости, занимању и друштвеном положају кандидата, о знању, стручности и склоности ка појединим врстама судских ствари.

Судија поротник именује се на пет година и може бити поново именован, а именује га Високи савет судства, на предлог министра надлежног за правосуђе.

За судију поротника може бити именовано пунолетно лице које у моменту именовања има мање од седамдесет година живота.

Судија поротник не може бити адвокат ни пружати правне услуге и стручне савете уз накнаду. Са функцијом судије поротника неспојиве су и друге службе, послови и поступци који су опречни достојанству и независности судије или штетни по углед суда.


Судија поротник има право на накнаду трошкова насталих на функцији, накнаду за изгубљену зараду и право на награду. Услове и висину накнаде и награде прописује Високи савет судства.


Специфичност везана за именовање је да се у поступцима у вези са породичним односима бирају судије поротници из редова стручних лица која имају искуства у раду са децом и младима, док се у кривичним поступцима према малолетницима судије поротници бирају из редова наставника, учитеља, васпитача, као и других стручних лица која имају искуство у раду са децом и младима.


Председник суда удаљује судију поротника са функције ако је против њега покренут поступак за кривично дело због кога може бити разрешен или поступак за разрешење, а удаљење траје до окончања поступка.


Функција судије поротника не престаје због навршења радног века, већ у случају када је укинут суд у коме обавља функцију, разрешењем и истеком мандата. Поступак у коме се утврђују разлози за престанак функције судије поротника покрећу председник суда, председник непосредно вишег суда, председник Врховног касационог суда и министар надлежан за правосуђе. Поступак води и одлуку доноси Високи савет судства.


У Вишем суду у Ваљеву, функцију судије поротника обавља 12 грађана, колико је и предвиђено одлуком Високог савета судства за овај суд (Службени Гласник РС 110/09).


Именик поротника у Вишем суду у Ваљеву за период 2020.-2025. година:

Ред. бр.Име и презиме Занимање и стручна спрема
1. Миланка Вуковић пензионер, ВСС
2. Јовиша Богдановић запослен, Виша струковна школа за васпитаче
3. Светлана Здравковић пензионер, ВШС
4. Лазић Јасминка запослена, Виша школа за социјалне раднике
5. Весна Крстић незапослена, ВЕШ, правник
6. Нада Марковић пензионер, ФПН, професор социологије
7. Мирјана Томић запослена, Филозофски факултет
8. Мирјана Павловић незапослена, ВЕШ, економиста
9. Нада Савић пензионер, Виша школа за социјалне раднике
10. Љиљана Прерадовић незапослена, Виша педагошка
11. Весна Андрејевић запослена, Правни факултет
 


Именик поротника можете преузети и као документ овде:

Именик поротника --- објављено на сајту 10.02.2021. године Величина: 0.47 MB