Извршни поступак

Извршни поступак регулисан је Законом о извршном поступку. Одредбе Закона о извршном поступку примењују се и на принудно извршење одлуке донесене у управном или прекршајном поступку која гласи на испуњење новчане обавезе, као и на обезбеђење новчаног потраживања о коме се одлучује у управном или прекршајном поступку.


Странке у извршном поступку су поверилац и дужник.


Поверилац је лице које је поднело предлог за извршење и чије се потраживање обезбеђује.
Дужник је лице против кога је поднет предлог за извршење и према коме се поступак извршења остварује.


Поступак извршења покреће се предлогом за извршење на предлог повериоца. Уз предлог се подноси правноснажна и извршна исправа којом је утврђено потраживање повериоца (пресуда, решење, судско поравнање, веродостојна исправа – фактура, меница, обрачун камате, извод из пословних књига повериоца, или одлука страног суда). У предлогу за извршење морају бити назначени: поверилац и дужник, извршна или веродостојна исправа, обавеза дужника, средство и предмет извршења, као и други подаци који су потребни за спровођење извршења.


Одлуке у извршном поступку суд доноси у виду решења или закључака. Против решења може се изјавити приговор у року од 3 дана од дана достављања решења. Одлука донета по приговору је правоснажна. Против закључка нема места правном леку. О приговору суд је дужан да одлучи у року од 15 дана од дана подношења приговора.


Суд одржава рочишта када је то законом одређено или кад сматра да је одржавање рочишта целисходно. Суд ће ван рочишта саслушати странку ако нађе да је то потребно, а изостанак странака не спречава суд да даље поступа.


Средства извршења



За наплату новчаних потраживања

1. продаја покретних ствари,

2. продаја непокретних ствари,

3. извршење на новчаном потраживању дужника (плата, пензија),

4. уновчење других права,

5. пренос средстава дужника са рачуна дужника на рачун повериоца (рачуни који се воде код НБЈ-ЗОП-некада СДК).



За наплату неновчаних потраживања

1. продаја или испорука покретних ствари,

2. спражњење или предаја непокретности,

3. обавеза на радњу, трпљење или нечињење,

4. враћање радника на рад,

5. уписивање права у јавне књиге и

6. деоба ствари.


Извршење се спроводи радним даном и то дању, изузетно у остале дане или ноћу, само ако постоји опасност због одлагања.


Најчешћи су поступци извршења ради наплате новчаног потраживања. То извршење се може одредити на покретним стварима или на новчаном потраживању дужника. Извршење ради остварења неновчаног потраживања спроводи се предајом покретних ствари или испражњењем и предајом непокретности.


Пошто је извршење већ спроведено, дужник може суду поднети предлог за противизвршење, захтевајући да му поверилац врати оно што је извршењем добио, само у три случаја. Прво, ако је извршна исправа правоснажно укинута, преиначена, поништена или стављена ван снаге; друго, ако је у току извршног поступка дужник измирио повериочево потраживање и треће, ако је само решење о извршењу правоснажно укинуто или преиначено. Предлог за противизвршење може се поднети у року од 3 месеца од дана кад је дужник сазнао за разлог за противизвршење, а најкасније у року од 1 године од дана окончања извршног поступка. 

Потребна документација за покретање извршног поступка

 

Предлог за извршење

Садржи неопходне податке о повериоцу, дужнику и исправама на основу којих се покреће извршни поступак.

 

Извршна исправа

Пресуда са клаузулом правоснажности која се може добити у парничној писарници или правоснажно поравнање и правоснажно решење.

 

Веродостојна исправа

Фактура, рачун, платни налог на основу којих се захтева извршење.

Закон о Извршењу и обезбеђењу Величина: 0.74 MB